h

Interview met Jan Liefting

20 november 2023

Interview met Jan Liefting

"In principe is alles mogelijk, als je er maar in gelooft en dan heb je vaak dat gelukje dat het alsnog laat gebeuren."

In een intrigerend gesprek met Jan Liefting door Willem Stoel nemen we een duik in zijn rijke levenservaring. Zijn keuze voor de SP blijkt geworteld in het recht op aandacht voor iedereen. Liefting's optimisme en geluksfilosofie kleuren zijn kijk op het leven, en zijn visie op Kampen als stad met potentie biedt een interessante kijk op toeristische ontwikkeling. Ontdek het unieke perspectief van deze geboren verteller.

Wanneer en waar ben je geboren?

21 november 1947 in Medan (voormalig Indonesië)

Wat zijn jouw sterke kanten en wat zijn dan natuurlijk ook je zwakke kanten?

Redelijk creatief; vrij sociaal; verbaal lukt goed en ik mag graag teksten schrijven zoals conferences, speeches e.d.

Mijn zwakke punt: “weinig geduld met mensen die slecht geïnformeerd zijn, met hun domheid te koop lopen; daarentegen wel geduld met mensen (leerlingen) die iets willen leren”. Maar er zijn nog veel meer zwakke punten; teveel om op te noemen.

In welke mate word je gedreven en gesteund door je achterban?

Elkaar vrij laten in hetgeen je leuk vindt (bv. hobby's) Ik heb een fantastische echtgenote. Doen veel samen, maar hebben ook onze eigen bezigheden.

Je hebt ooit eens gezegd dat je een geluksvogel bent. Waaraan ontleen je deze uitspraak?

Ik ben vrij optimistisch van aard en wanneer ik denk dat er iets moet gebeuren, zet ik me daarvoor ook in. En dan kom je altijd wel iets tegen dat helpt om het te laten gebeuren. Dus in principe is alles mogelijk, als je er maar in gelooft en dan heb je vaak dat gelukje dat het alsnog laat gebeuren.

Je bent lange tijd docent geweest op de LTS en hebt hier veel “kansarme” jongeren begeleidt. Heeft dit mede jouw keuze voor de SP bepaald?

Nee, ieder mens heeft recht op aandacht; het sterke van de SP. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat men in Afrika soms geen eten heeft en dat er hier mensen rondlopen die van gekkigheid niet weten wat ze moeten kopen; een miljoenenjacht van 40 miljoen?? Ik gun het ze, maar geef dan ook veel weg bv. aan kansarme jongeren die anders in de criminaliteit komen. En dan klagen diezelfde mensen dat die jongeren wel vaak crimineel zijn. Vind je dat gek? Wat zou jezelf doen als je niets te verliezen hebt?? Vind je het gek dat mensen uit Afrika hier komen?

Veel socialisten waren geheelonthouder. Heeft dit jou, als zoon van een kroegbaas, dwarsgezeten bij de keuze voor de SP?

Zijn ze bij de SP geheelonthouder?? Wist ik niet. Ik ben een redelijke Bourgondiër maar overal waar te voor staat, lijkt mij niet goed. Vier het leven, want is meestal maar kort. Een cliché, maar een waarheid als een koe en iedereen heeft recht op een plezierig leven. Al zijn er heden ten dage wel erg veel klagers omdat ze denken recht op alles te hebben, zonder er zelf iets aan te doen.

Je hebt eens aangegeven het wel leuk te vinden als er in Kampen een soort van rariteitenmuseum zou komen? Dit zou je bekostigen door het heffen van entree. Doel je hierbij op een soort van marktwerking of vind je dat Kampen het moet privatiseren?

Kampen is een prachtige stad, maar heeft veel te weinig te bieden wanneer we het hebben over trekpleisters. Het Stedelijk Museum is één van de weinige professionele instellingen waar je als toerist een uurtje kunt doorbrengen. Naast het feit dat er ’s zomers veel mogelijkheden zijn zoals fietsen door de mooie omgeving en gebruik van het water, is er van oktober t/m april weinig interessants. D.w.z. Investeer: “De Koggewerf kan een publiekstrekker worden; en ook het wrak van de opgediepte Kogge kan iets gaan betekenen, maar dan moet je er wel iets meer van maken dan alleen het laten zien van wrakhout uit het verleden”. Daarnaast heb ik zelf ook nog wel wat ideeën en met één van die ideeën zijn we druk bezig. Kan helaas nog niet zeggen met wat, want als het niet doorgaat, word ik terecht bestempeld als luchtfietser.


Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier