h

De SP maakt haar terugkeer in Kampen!

3 januari 2024

De SP maakt haar terugkeer in Kampen!

Foto: Niels van Dijk

KAMPEN - Het landelijke partijbestuur van de Socialistische Partij (SP) heeft groen licht gegeven voor de herlancering van de SP-afdeling in Kampen. Na een periode van afwezigheid is de afdeling vastbesloten om zich actief in te zetten in de gemeente.

Waarnemend voorzitter Gerco van Oene vertelt waarom de afdeling weer is opgericht: “De zekerheid van een huis, goede zorg, een fijne oude dag, het is allemaal allang niet meer vanzelfsprekend. Wie niet meekan in onze maatschappij, blijft achter of wordt vermorzeld. Dat moet en kan anders! Samen met hen die het nodig hebben, zullen we ook in Kampen strijden voor gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit!”

De afdeling heeft een vliegende start gemaakt, met veel betrokken leden in de kadergroep en een soepele totstandkoming van de afdeling. Het actief leggen van contact met de inwoners van de gemeente en het plannen van bijbehorende acties staan hoog op de agenda om de afdeling opnieuw op de kaart te zetten. In 2026 wil de SP-afdeling deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De SP nodigt inwoners van Kampen uit om lid te worden en deel te nemen aan kadergroep- en ledenbijeenkomsten. Binnenkort zal de afdeling een ledenbijeenkomst organiseren om het bestuur voor de komende twee jaar te verkiezen. Nadere informatie over deze bijeenkomst volgt binnenkort.

Reacties

Verdelen uit rijkdom

Bestaanszekerheid is een belangrijk item geweest in de laatste verkiezingen. Een non-issue want bestaanszekerheid bestaat voor niemand. Zeker niet in de vele oorlogsgebieden. Er wordt bedoeld: economische zekerheid. Maar ook economisch gezien bestaat er geen zekerheid. Misschien is beter: economisch welzijnsstreven voor iedereen.

Politiek gaat over dit welzijnsstreven, namelijk over manieren hoe het geld te verdelen. Niet over de manier hoe dit te verdienen. Het communisme heeft daarin, met de door de overheid “geleide economie”, gefaald: er werd te weinig verdiend voor iederéén. Het kapitalisme met “zelfregulerende private organisaties” gaat, laat zich aanzien, ook falen: er wordt te veel verdiend door een kleine groep mensen. Deze groep groeit snel.

Er was één moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop een wet is gecreëerd om iedereen welzijn te bieden. In de opbouw na de 2e wereldoorlog ontstond namelijk de situatie dat kinderen het in hun werkzame leven beter kregen dan hun ouders. Veel ouders hadden een schamel inkomen en ze moesten meestal tot hun dood doorwerken. In 1957 werd de “Algemene ouderdomswet” (AOW, Drees) aangenomen. Een garantie voor inkomen op de leeftijd waarop geacht wordt dat je niet meer hoeft te werken en kunt genieten van de “oude dag”. En dit wordt betaald door belasting uit inkomen van de werkende burger.

Hoe staat het tegenwoordig met het welzijn voor iedereen?

Volgens het CBS is het privévermogen van alle huishoudens bijna 2500 miljard. Het privévermogen van 65plussers is ongeveer 800 miljard daarvan.

De overheid moet in het huidige stelsel altijd delen vanuit armoede, de Staatskas wordt namelijk alleen maar gevuld door belasting op inkomen uit werk en rente uit vermogen (box3). De schuld is dan ook 450 miljard (CBS, 2023).

Wat dreigt er te gebeuren?

Er ontstaat een onderklasse waarin mensen tegen een schamel loon (de “financiële prikkel”) moeten werken voor hun bestaanszekerheid.

Er ontstaat een steeds grotere bovenklasse in politiek en bedrijfsleven van mensen die loyaal aan elkaar zijn en rijker worden zonder iets te doen.

De scheefgroei tussen arm en rijk zit niet zozeer tussen verschil in inkomen maar tussen verschil in vermogen! Er ontstaat een “elite” die zoveel geld heeft dat dit niet in omloop komt en de maatschappij met een schuld laat zitten.

De overheid kan delen vanuit rijkdom door het accent te verleggen van inkomstenbelasting naar vermogensbelasting.

Schaf de BTW af. Verlaag tijdens het werkzame leven inkomstenbelasting en rendementsbelasting voor iederéén.

Hef vanaf pensioenleeftijd een hoge rendementsheffing op vermogen. En belast bij overlijden het grootste deel.

Zo wordt er gestimuleerd het geld te gebruiken in plaats van te sparen. Geld moet rollen.

Heet dit niet beschaving: aan het einde van de rit zoveel mogelijk achterlaten voor de samenleving omdat je daar ook zo veel aan te danken hebt?

Bestaansrecht geldt voor alle mensen. Een goed begin is een basis inkomen voor iedereen. Dan kan iedereen op eigen wijze betekenis aan het leven geven. Bijvoorbeeld met huiselijke activiteiten, vrijwilligerswerk, als kunstenaar, … En ja, parasieten zullen er ook zijn maar vertrouw als overheid op de burger.

Bestaansrecht geldt ook voor de natuur. Het is een taak van de overheid (rentmeesterschap) haar te beschermen tegen groepsbelang.

Bestaansrecht geldt ook voor een goed ondernemersklimaat (binnen buitenlandse regels en handelsverdragen).

Bestaansrecht geldt zeker voor de democratie. Op deze manier kan de democratie versterkt worden denk ik. Het vergroot het vertrouwen van burgers dat de overheid er voor iedereen is.

Wij laten op zo’n manier een betere wereld achter voor alle kinderen en er ontstaat geen elite van burgers met rijkdom als geboorterecht.

En voor de nieuwe Kamers en kabinet: U wordt niet gehinderd door buitenlandse regels en handelsverdragen. Het is nationaal belang.

Frits Mijnhardt, 20-1-2024

Reactie toevoegen

U bent hier