h

Een Diepgaande Blik op Gaza door Khaled Sa’ad

4 november 2023

Een Diepgaande Blik op Gaza door Khaled Sa’ad

Foto: Niels van Dijk

Op dinsdag 31 oktober vond een kadergroepbijeenkomst plaats, een soort ledenbijeenkomst, waarin de leden van Socialistische Partij (SP) in Kampen de kans kregen om met elkaar in gesprek te gaan. Terwijl de verkiezingscampagne uiteraard op de agenda stond, vormde het hoofdonderwerp van de avond de oorlogssituatie in Israël. Een opvallende spreker, Khaled Sa’ad, een Palestijns lid van de SP en voormalig inwoner van IJsselmuiden, werd uitgenodigd om zijn persoonlijke ervaringen en inzichten te delen over de situatie in Palestina en met name in Gaza.

Er werd begonnen met een informatief filmpje, dat "droge feiten" presenteerde en een context bood voor de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Het filmpje is te bekijken via deze link: Hoe is het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen ontstaan?. Vervolgens nam Khaled het woord en deelde hij zijn indrukwekkende persoonlijke geschiedenis.

Khaled begon met het vertellen van het verhaal van zijn vader, die op 18-jarige leeftijd met zijn gezin uit Palestina werd verdreven. Dit was een aangrijpend moment in de geschiedenis van zijn familie en een directe confrontatie met de gevolgen van de politieke onrust in de regio. Zijn vader werd later gevangen genomen in Jordanië, wat het leven voor zijn familie des te zwaarder maakte.

Vooral benadrukte Khaled de uitdagingen waarmee Palestijnen in Israël worden geconfronteerd. Hij deelde zijn persoonlijke ervaringen en getuigenissen over hoe het dagelijks leven eruitziet voor Palestijnen binnen de Israëlische grenzen. Dit benadrukte de complexiteit en de beperkingen waarmee zij worden geconfronteerd in hun streven naar een normaal bestaan.

Khaled benoemde ook de schrijnende situatie in Gaza, waar hij zich bezighoudt met watertechniek als onderdeel van zijn werk voor een waterorganisatie. Hij wees op de onrechtvaardigheid en voortdurende uitdagingen waarmee de Palestijnen in Gaza worden geconfronteerd. Hij legde uit dat ondanks internationale inspanningen om de situatie te verbeteren, de realiteit ter plaatse vaak nog veel te wensen overlaat.

De bijeenkomst bood ruimte voor open discussies en vragen over de huidige gebeurtenissen in Israël en Palestina. De menselijke tragedies en de ethische dilemma's werden grondig besproken, evenals de controversiële daden van Israël. De aanwezigen waren het erover eens dat de tweestatenoplossing, die ooit als een mogelijke weg naar vrede werd gezien, nu verder weg lijkt dan ooit tevoren.

Khaled's getuigenis was aangrijpend en diende als een waardevolle aanvulling op wat in de reguliere media wordt gepresenteerd. Het herinnerde de aanwezigen eraan dat het hun morele plicht is om bewustzijn te verspreiden en deze kwesties aan te kaarten bij mensen die ze ontmoeten in hun dagelijks leven.

Reactie toevoegen

U bent hier