h

Samenwerking tussen de SP Kampen en het Ichthus College locatie VIA

12 oktober 2023

Samenwerking tussen de SP Kampen en het Ichthus College locatie VIA

Foto: SP

Tijdens een vergadering in juni 2023 gaf een bestuurslid van de afdeling van de SP aan dat hij laptops gekregen had van een anonieme sponsor. Om uit te delen aan mensen die deze kunnen gebruiken. Een ander bestuurslid gaf aan dat deze laptops wellicht gegeven konden worden aan een scholengemeenschap in Kampen. Nadat dit besproken en besloten was, is er door de secretaris een mail gestuurd naar verschillende middelbare scholen in Kampen. Het Ichthus College locatie VIA gaf te kennen dat zij graag in aanmerking wilden komen voor deze laptops. De secretaris van de SP in Kampen onderhield het contact met de contactpersoon van het Ichthus College. Dat was een prettig contact. We besloten dat er een datum geprikt werd en dat de leerlingenraad er ook bij uitgenodigd werd.

Op donderdag 5 oktober 2023 was het zover. De voorzitter (Jesper Aartsen), de secretaris en een bestuurslid werden welkom geheten door de contactpersoon van het Ichthus College locatie VIA. Er zaten al een aantal leerlingen klaar voor de drie bestuursleden. Er werd kennis gemaakt met elkaar en we vertelden wie we waren en wat ons doel was van de middag. De leerlingen waren zeer enthousiast. Ze gaven aan dat er wel leenlaptops zijn op school, maar dat deze niet meer zo goed waren. Daarom waren ze erg blij met deze laptops. Het is ook fijn dat er laptops aangeboden werden, omdat er leerlingen zijn die zelf geen laptop kunnen betalen. Na het officiële gedeelte werden de drie bestuursleden rondgeleid door de school. Het is een locatie waar vier scholen samen zitten. Er zijn veel praktijklokalen, waar leerlingen bijvoorbeeld meer over auto techniek kunnen leren, maar ook grafische vormgeving en een afdeling waar je meubels kan maken. Daarnaast is er een groot buitengebied waar er straten worden aangelegd en dieren verzorgd kunnen worden.

Naast deze technische vakken kunnen leerlingen ook kiezen voor zorg en welzijn. Wat één van de leerlingen aangaf tijdens de rondleiding was dat het fijn was dat je ook vakken kan uitwisselen, iemand die bijvoorbeeld grafische vormgeving doet kan ook via het economie gedeelte leren hoe hij een webshop kan maken en zijn gemaakte producten kan verkopen. 

De sfeer was zeer gemoedelijk en de bestuursleden kijken met een goed gevoel terug op deze middag. We hopen dat we nog vaker wat voor elkaar kunnen betekenen.

Wat mooi was om te merken is dat de kernwaarden van de SP ook op de school naar voren kwamen, gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit. De pedagogisch medewerker van de school vertelde dat er veel verschillende kinderen komen op de school en dat iedereen op een gelijkwaardige manier wordt benaderd. De solidariteit komt uiteraard naar voren door deze samenwerking waardoor leerlingen die het minder hebben ook een laptop kunnen gebruiken. Daar komt ook de menselijke waardigheid om de hoek kijken. Het is mooi om te zien dat de leerlingen en docenten goed samenwerken en dat de leerlingenraad meegenomen wordt als er beslissingen worden genomen.

Reactie toevoegen

U bent hier